Hidroizolaţia balcoanelor şi teraselor

Hidroizolaţia balcoanelor şi teraselor

Fie că vorbim de terase şi balcoane, băi, beciuri, exteriorul clădirilor sau orice altă componentă ce necesită protecţie împotriva apei, hidroizolaţia reprezintă o etapă ce nu trebuie ignorată. Infiltrările apei pot crea pagube imense, chiar și până la afectarea structurii clădirilor.

Pentru a impiedica infiltrațiile și deteriorarea balcoanelor și teraselor este necesară etanșarea acestora. Spre deosebire de celelalte zone, hidroizolaţiile pentru balcoane şi terase trebuie să fie flexibile, acestea fiind supuse variaţiilor de temperatură.

O hidroizolație trebuie făcută într-un sistem complet alături de termoizolatie pentru a realiza ruperea termică dar și pentru a impiedica pierderile de căldură din case în anotimpul rece.

Termoizolația poate fi de mai multe tipuri: de la polistiren ESP cu densitate mare, polistiren XPS, vată bazaltică specială pentru pardoseli și PIR ca să menționăm pe cele mai uzuale.
Avantajele hidroizolației
Ştiind de acum importanţa unui sistem complet, cele ce urmează pot fi considerate mai mult necesități decât avantajele unei presupuse execuții:
– împiedicarea absorbției apei
– creșterea duratei de viață a clădirii
– crearea unui mediu sănătos și confortabil
– rupere termică între interior și exterior
– asigurarea izolației termice

Ruperea termică este necesară pentru a evita transferul termic dintre interior și exterior pentru a nu risca apariția condensului în anotimpul rece și apoi a mucegaiului până la afectarea finisajelor și structurii clădirii.

Tipuri de materiale pentru hidroizolație
În funcție de zonele de implementare și de necesitățile individuale există mai multe tipuri de materiale de hidroizolație, diferențiate desigur și de eficiența acestora dar și de costuri:
– membrană bituminoasă
– membrane hidroizolante pe bază de poliuretan
– mortar hidroizolant pe bază de ciment
– membrană din PVC
– cauciuc sintetic EPDM (etilen-propilen-dien-monomer)
– membrană TPO

Eficienţa unui strat hidroizolant este dată nu doar de materialele ci și de procesul de realizarea a acestuia. Nereguli în execuția hidroizolației pot scădea eficiența chiar și până la zero, importante fiind și diversele recomandări cum ar fi:
– suprafața pe care este aplicată trebuie curățată și uscată
– în realizarea majorității tipurilor de hidroizolații trebuie avut în vedere și condițiile meteo: soare puternic, vânt, ploaie, temperaturi scăzute
– anumite tipuri de hidroizolații trebuie acoperite cu un alt strat protector pentru a rezista la trafic

Lasă un răspuns

Start typing and press Enter to search